Hogyan varrjunk meg egy sporttáskát ? (Csak elég kivágni és megvarrni)

 

Hogyan varrjunk meg egy sporttáskát ?

(Csak elég kivágni és megvarrni) 

Szeretnél egy húzózáras sporttáskát varrni a testnevelés órára vagy akár egy kalandozáshoz?

Könnyedén és gyorsan elkészítheted a választott mintát a vízálló poliészter kész panelünk segítségével. Nincs többé szükség saját bonyolult minták tervezésére vagy papírminták átmásolására az anyagra, válaszd ki a neked tetsző mintát, és máris nekikezdhetsz a kivágásnak és az összevarrásnak.

Mindenre gondoltunk, és ezért külön cipőrekesszel is rendelkezik.

Ez a fényképes útmutató lépésről lépésre átvezet téged a kész táska elkészítéséig. Ha pedig jobban szereted a videós útmutatót, azt is megtalálod a cikk végén.

 

Szükségünk van:

 

 

Szabásminta részeinek megnevezése:

 

1 - a táska alsó része

2 - a táska teste

3 - a törzs alsó része cipzár nélkül

4 - a törzs alsó része cipzárral

5 - alagút a zsinórhoz

6 - fülek a zsinórhoz

 

Z- átmérő

V - a táska magassága

V1- a cipő rekesz magassága

  Uni
Z 30
V 45
V1 10

 

A mérettáblázatban a késztermék varrása utáni méretek szerepelnek, a tolerancia +-1cm. A szabásminta összes részéhez már egy 1 cm-es varrásráhagyás lett hozzáadva.

 

Munka menete:

1. Vágjuk ki az összes részt a panelből. A jelöléseket viszont apró bevágásokkal jelöljük meg az anyagon.

 

 

2. Hajtsuk félbe a táska testét (2) színt a színnel befelé, és gombostűzzük meg/vagy csípjük össze anyagcsipesszel az oldalsó éleket. Varrjuk át 1 cm távolságra, és a széleket tisztázzuk el.

 

 

 

 

3. A varratráhagyást hajtsuk át oldalra, majd átsteppeljük 0,5 cm-re.

 

 

4. Készítsük el a húzózsinórhoz (5) tartozó alagutakat, tisztázzuk el mindkét alagút végét, hajtsuk be a varratráhagyást a fonák oldalára, majd varrjuk át.

 

 

 

 

 


5. Az alagutat teljes hosszában hajtsuk félbe, amit a táska felső testéhez fogunk anyagcsipesszel rögzíteni. Az alagút felét helyezzük a táska testének varratára, színt a színnel szemben. Az alagút végei a táska testén lévő bevágásnál fognak végződni. Varrjuk át 1 cm-re, és a széleket tisztázzuk el.

 

 

 

 

 

 

 

6. A ráhagyást a fonák oldaláról hajtsuk a táska test részébe, majd a szín oldaláról 0,5 cm-re varrjuk át.

 

 

7. A táska alsó testével fogunk dolgozni a cipzáras részével (4). Tegyük a két részt úgy egymáshoz, hogy a szín oldala legyen legbelül, és közéjük helyezzük a cipzárat. Rögzítsük gombostűvel, majd varrjuk át a cipzár varrótalp segítségével 1 cm távolságra a szélétől (a cipzár varrásához speciális talp szükséges a varrógépen).

 

 

 

 

 

8. Fordítsuk ki a részeket úgy, hogy a szín oldalon legyenek, viszont a cipzár a két anyag között legyen. Ezt gombostűvel rögzítsük, majd keskenyen varrjuk át a szélén. Ugyanezt ismételjük meg a másik oldallal is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. A táska testének alsó részét (3) fogjuk egymással szemben helyezni, ahol nincs cipzár, majd közé illesztjük a cipzáras részt. Gombostűvel rögzítjük a széleken, majd 1 cm-re a szélektől átvarrjuk.

 

 

 

10. Rövidítsük meg a cipzárat, fordítsuk ki a részeket a szín oldalukra, és varrjuk át azon a helyen, ahol a részek azelőtt össze lettek varrva. 0,5 cm-re a széltől fogunk varrni.

 

 

 

 

11. Varrjuk össze a cipzáras darabok széleit a szélektől 0,5 cm-re.

 

 

12. A táska testét összekötjük a táska testének alsó részével. Az alsó részt a táska testébe helyezzük a szín oldalával, majd ügyeljünk arra, hogy a jelölések egymáson legyenek. Ha ezzel elkészültünk, az anyagcsipesz segítségével rögzítsük az egész kerület mentén. 1 cm-re a szélétől varrunk. Ezután rögzítjük és körbevarrjuk a táska alját a kerület mentén, szintén 1 cm-re a szélétől. A széleket tisztázzuk el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13. A vatelin felhasználásával rögzítsük a táskát (1) gombostű segítségével az aljához, majd ehhez igazodva vágjunk ki egy réteget. Az alsó részt egy másik alsó résszel fogjuk bélelni, tűzzük össze a rétegeket. Varrjuk össze 0,5 cm távolságra, majd a kiálló felesleges vatelint ollóval vágjuk le. Tehát a vatelin a két anyag között fog elhelyezkedni.

 

 

 

 

 

14. A pántból vágjunk ki két kb. 8 cm hosszú darabot. Nyissuk ki a cipzáras részt, és helyezzük az előkészített táska alját a táska alsó részére. Helyezzük egymással szembe a részeket (színt a színnel szemben), úgy, hogy a jelölések egymáson legyenek. A füleket hajtsuk félbe, és helyezzük az alsó test szélére (ahol nincs cipzár). A jelöléstől mindkét oldalon kb. 10-12 cm-re. Az alsó testet, a táska alját és a füleket 1 cm-es varrással összevarrjuk, de a széleket viszont tisztázzuk el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15. Készítsük elő a zsinórokat / fűzőket (2 x 180 cm) és a gumifűzőt. A zsinórt rögzítsük a gumibefűzőbe, és vezessük át az alagút mindkét részén körbe-körbe. A végeket fűzzük át a füleken, és a végeinél készítsünk egy csomót. Ugyanígy járjunk el a táska másik oldalán is.

 

 

 

 

Reméljük hasznosnak találtad a cikkünkben szereplő útmutatót. Már nagyon várjuk a következő közös projektünket :)

HOGYAN VARRJUNK MEG EGY SPORTTÁSKÁT A PANELBŐL

HOGYAN VARRJUNK MEG EGY SPORTTÁSKÁT A PANELBŐL
Inspirációt a varráshoz a videónkban találod meg.