Hogyan varrjunk strandtáskát gyorsan és olcsón

Hogyan varrjunk strandtáskát gyorsan és olcsón

 

 

Strandtáskához alkalmas anyag

 

Jó minőségű és tágas strandtáskát találni nem könnyű. Ha te is azok közé tartozol, akik nem is tudom miért, de mindig túl sok cuccot cipelnek a vízhez (de legyünk őszinték, sosem tudjuk, hogy mit használunk majd ki a sok cucc közül), akkor ez a táska kellemes társad lesz a nyár folyamán :)

 

 

Gyártási idő: 1 óra 10 perc
Nehézségi fok: kezdőknek is alkalmas

Mire is lesz szükségünk:


Anyag

A megfelelő anyagválasztásnak köszönhetően táskánk hosszabb ideig bírja a strapát, és keményebb körülmények között is megállja a helyét. Az ilyen típusú táskákhoz jó minőségű vízálló poliésztert ajánlunk. Nem csak akkor lesz hálás ezért az anyagért, ha esik az eső, homok van a tengerparton, vagy ha véletlenül kiöntöd a málnát vagy a kávét. A táskát nem kell rögtön a szemétbe dobnod vagy kézzel kimosnod, a poliészter tulajdonságainak köszönhetően mosógépben is moshatod. Bélésnek egy kiváló minőségű ortalion anyagot választottunk. Erősebb és jobb minőségű, mint a klasszikus bélés. Nem akarjuk, hogy a belseje elszakadjon. Ideális lenne, ha a táska belseje is könnyen karbantartható lenne. Ennek az anyagnak köszönhetően az lesz :)

 

Ebben az esetben nemcsak a minőség, hanem az ár is tetszeni fog. Strandtáskánkhoz csak 60 cm vízálló poliészterre és 50 cm ortalion anyagra, vízálló réteggel a hátoldalán levő anyagra lesz szükségünk.

Tudjuk, hogy az idő értékes, így biztosan örülni fogsz annak, hogy egy ilyen táskát 70 perc alatt meg tudsz majd varrni.

 

Tehát ne is vesztegessük az időt, és lássunk munkához!

1. A mintát nem a papírra, hanem közvetlenül az anyagra fogjuk felrajzolni. Ez nem lesz egy bonyolult szabásminta, egy vonalzó és egy szabókréta elegendő hozzá. A teljes strandtáska négy részből áll. Két egyforma rész a felső anyagból (poliészter) SZABÁSMINTA 1 és két egyforma rész a bélés anyagból - ortalion anyagból SZABÁSMINTA 2. A bélésdarabok rövidebbek lesznek, és az oldalukon nyílás lesz megjelölve, a felső anyagdarabok hosszabbak lesznek, és egy szegélyjelzéssel és egy varrásjelzéssel lesznek ellátva.

2. Először készítsük el a bélésdarabokat. Rajzold a szabásmintát egyenesen az anyagra.
Összehajtogatott anyagra fogunk rajzolni és így egyszerre két réteget vágunk majd ki az anyagból.

3. Vágd ki ezeket a bélésdarabokat.

4. Varrjuk össze a darabok széleit. Az egyiknél az egész darabot, a másiknál viszont kb. 15 cm-es nyílást hagyunk majd ki. Ez az a nyílás, amelyen keresztül a kész táskát átfordítsuk majd. Overlock öltéssel és egyenes öltéssel varrtunk. Mivel az egész táska bélelt lesz, így egész nyugodtan varrhatunk mondjuk csak egyenes öltéssel. Az összes varrás el lesz rejtve a rétegek között, így nem fogjuk megérinteni, manipulálni vele, tehát így nem is kellene foszlania az anyagnak. Ugyanígy varrjuk meg a bélelt zsák alját is. Ha nincs overlockunk, és biztosak akarunk lenni abban, hogy a táska ne foszoljon , akkor az egyenes öltés mellett használhatunk cikkcakk öltést is.

55. A táska sarkait fogjuk összevarrni. Összefogjuk az oldalvarratot az alsó varrással, és gombostűzzük össze a rétegeket.

6. Egyenes öltéssel varrjuk össze a táska sarkait, amiket meggombostűztünk. Egyenes és overlock öltéssel varrunk.

7. Ahogy a bélésből varrtuk táskát, úgy a felső anyagból is meg fogjuk varrni a táskát. Felső anyagból készült táska varrásakor nincs szükségünk arra, hogy kihagyjuk a nyílást mint a bélás anyagon. Ezt a lépést csak a bélésnél kell elvégezni. A felső rész egy darabból áll, nincs rajta lyuk, hogy a táskát megfordíthassuk.

8. Amikor a felső és a bélelt táska is kész, helyezd a bélelt táskát a felső táska belsejébe, úgy, hogy szemtől szembe legyen, vagyis a szín oldallal egymáshoz fogjuk illeszteni.

9. Gombostűzzük össze ezt a két táskát. Először gombostűzzük őket össze az oldalsó varratoknál, majd fokozatosan a teljes kerületen.

10. Overlokkal és egyenes öltéssel megvarrjuk azt a helyet, ahol ezt a két táskát összegombostűztük.

Az egészet körbevarrjuk.

11. Összeillesztettük a bélést és a felső táskát.

12. Fordítsd az egész táskát a bélésen található kihagyott lyukon keresztül az elülső oldalára, és ellenőrizd, hogy minden jól illeszkedik-e.

13. Gombostűzd össze a kihagyott lyukat a béléstáskán, és egyenes öltéssel varrd át kb. 1-2 mm-re a szélétől. Ez lezárja majd a táska belsejét. Remélhetőleg nem felejtettünk benne egy gombostűt sem ;)

14. Ha a darabok kivágása előtt még nem jelöltük meg, hogy hol lesz a varrás és az alul hajlítás a felső anyagból, akkor most megtesszük. Krétával jelöljük meg, hogy hol fogjuk aláhajtani a felső táskát, és hol fogjuk varrni. A szélétől 10 cm-t adtunk hozzá a hajlításhoz. Ezután az alul hajlás szélétől 9 cm-t jelöltünk a varráshoz.

15. A táskákat visszahelyezzük egymásba (a bélést a felsőbe), és hajtsd össze a táskát azon a helyen, ahol megjelölted, hogy össze lesz hajtva, és rögzítsd gombostűkkel, hogy ne mozduljon el varrás közben. Varrjuk át egyenes öltéssel azon a helyen, ahol a varrás helyét jeleztük meg. A szegély szélétől 9 cm-es távolságot választottunk.

16. Használj kraft papírt az alátétek elkészítéséhez, amit a ringli alá fogsz használni majd Ha nem tudod, hogyan kell egy ilyet csinálni, itt egy videó bemutató: Hogyan készítsünk címkéket és ringlit kraft papírból

17. Megjelöljük a kraft papír alátétek helyét a ringlihez.
Mindenképpen ott kell elhelyezni, ahol két felső réteg anyag van (ezért hajtottuk fel 9-10 cm-re). A ringlik távolságát a táskán lévő pántok egymástól való távolsága határozza meg. Javasoljuk, hogy ennél a lépésnél a táskát a testedhez szorítsd, hogy jobban meg tudd határozni a táskán lévő pántok ideális távolságát. Mink 26 cm-es távolságot határoztunk meg.

18. Amikor meghatározzuk a távolságot, azokon a helyeken a kraft papírból alátéteket varrunk.

19. Az alátét közepére felhelyezzük a ringlit. Mink nagyobb, 18 mm-es átmérőjű ringlit választottunk, mivel a táska válla is szélesebb, 1 cm átmérőjű zsinórból készült.

Az általunk használt ringlik ITT találhatók
Az általunk használt pamutzsinór ITT található

20. Két zsinórra lesz szükségünk - a két pánthoz. A hosszát is úgy határozzuk meg, hogy a táskát a testünkhöz szorítjuk, és eldöntjük, milyen magasságban szeretnénk viselni. Fűzzük át a fűzőket a ringliken. Ha a pamutzsinórok végei foszlanak, javasoljuk, hogy ragaszd le őket ragasztószalaggal, amelyet a befűzés után szépen le fogsz tudni majd húzni.

21. Miután átfűzted a zsinórt a ringliken, készíts csomókat a zsinórok végeire. Jól meghúzzuk őket, amit le is tesztelünk majd, hogy jól tart-e az elkészített csomó a zsinóron.

Kész is vagyunk :)

Csak rajtunk múlik, hogy mit viselünk majd benne. Ha nehezebb dolgokat szeretnénk beletenni a táskánkba, akkor inkább másfajta vállpántot válasszunk , például pamutpántokat, amelyeket ITTtalálsz.

 

A pántos táska készítése nagyon hasonló lesz. Mindkettő ugyanolyan lesz a vágás szempontjából, az egyetlen dolog, amiben különbözik, az a tartást biztosító pántok és azok rávarrása. Szükségünk van egy kb. 3 m hosszú pántra, amelyet a táska elejére és hátuljára teljes egészében fogunk rávarrni.

A jobb megértés érdekében van egy rövid videónk a számodra.

A táskát javasoljuk egy fürdőruha zsebbel kombinálni, ami könnyen felköthető a vállpántra, és az eredeti megjelenés mellett a fürdőruha gyakorlatilag mindig kéznél lesz. Biztosan nem fogjuk elfelejteni őket ;) .

Ha két táskát szeretnénk készíteni egyszerre, mert biztosan van egy olyan barátnőnk, aki pontosan ugyanilyen táskát szeretne mint a miénk, akkor vegyünk kétszer annyi anyagot.

Kellemes varrást és még kellemesebb viseletet kívánunk.