Gyerek szabadidő szett Mia

Gyerek szabadidő szett Mia

 

bevezeto_kep.jpg

Szükségünk van:

szuksegunk_lesz.jpg

Szabásminta részeinek megnevezése: 

szabasminta_reszei.jpg

1 - a melegítőfelső elülső része

2 -  a melegítőfelső hátsó része

3 -  a melegítőnadrág elülső része

4 - a melegítőnadrág hátsó része

5 - ujjak

6 - kapucni

7 - kapucni elülső szegélye

8 - fodrok a karkivágás részébe

9 - külső zsebalátét

10 - belső zsebalátét

11 - melegítőnadrág övrésze (használhatjuk a panelből kivágott részt is, de ha van akkor helyettesíthetjük bordás passzéval)

12 - melegítőfelső övrésze  (használhatjuk a panelből kivágott részt is, de ha van akkor helyettesíthetjük bordás passzéval)

13 - mandzsetta az ujjakhoz (használhatjuk a panelből kivágott részt is, de ha van akkor helyettesíthetjük bordás passzéval)

14 -  fülecske a kapucnira

15 - korona a kapucnira

16 - mandzsetta melegítőnadrághoz  (használhatjuk a panelből kivágott részt is, de ha van akkor helyettesíthetjük bordás passzéval)

a_meretek_megjelolese.jpg

A- 1/2 mellbőség

F- melegítőfelső háta hossza 

G - ujja hossza

C2 - 1/2 csípőbőség

K - nadrág hossza

merettablazat.jpg

A mérettáblázatban a késztermék varrása utáni méretek szerepelnek, nem pedig a testméret méretei, a tolerancia +-1cm.                            Minden egyes rész köré egy 1 cm-es varrásráhagyás van hozzáadvaá

 

Munka menete:

1. A panelből kivágjuk a részeket, és a jelölések helyén rövid vágásokat készítünk.

lepes_1a.jpg

2.  Színt színnel szembe fektessük egymásra a melegítőfelső elülső és hátsó részét, majd tűzzük össze a vállakat, végül varrjuk össze.

lepes_2a.jpg

lepes_2b.jpg

3. Helyezzük a kapucni részeit egymással szembe, majd csípjük össze anyagcsipesszel, és varrjuk össze a részeket.

lepes_3a.jpg

lepes_3b.jpg

4. Helyezzük egymásra a kapucni elülső szegélyének részeit, szín oldalukkal befelé, majd rögzítsük anyagcsipesszel a széleit, ahol a V alak van, és végül varrjuk össze.

lepes_4a.jpg

lepes_4b.jpg

5. Vasaljuk szét a ráhagyást, hajtsuk félbe a a kapucni passzé részét és vasaljuk át a hajtásban.

lepes_5a.jpg

lepes_5b.jpg

6. A füleket és a koronákat egymásra helyezzük, összetűzzük, majd összevarrjuk (előzetesen a részeket aláragaszthatjuk vasalható vlizelinnel vagy vetexel, ha álló hatást szeretnénk elérni).

lepes_6a.jpg

7. A varrás ráhagyását az összes részén vágjuk le a legkeskenyebbre, az ívekben viszont ajánlatos háromszög alakú bevágásokat végezni, mint a képen. Fordítsuk ki a füleket és a koronát a szín oldalukra, majd vasaljuk át a részeket.

lepes_7a.jpg

lepes_7b.jpg

8. A füleket és a koronát steppeljük át a széleiben 0,5 cm-re, majd a füleknél lévő jelölést helyezzük egymásra és varrjuk át.

lepes_8a.jpg

9. A füleket és a koronát tűzzük fel a kapucnira (ízlés szerint), és varrjuk át 0,5 cm-re.

lepes_9a.jpg

lepes_9b.jpg

10. Rögzítsük a kapucni elülső szegélyét a kapucnihoz, majd varrjuk meg.

lepes_10a.jpg

lepes_10b.jpg

lepes_10c.jpg

11. Hajtsa be a ráhagyást a kapucniba, majd a szélében varrjuk át 0,5 cm-re. A koronát illetve a füleket külön-külön varrjuk át a szélében. 

lepes_11a.jpg

lepes_11b.jpg

12. A jelöléseknek megfelelően rögzítsük a kapucnit a nyakkivágásba, majd varrjuk bele.

lepes_12a.jpg

lepes_12b.jpg

13. A fodrok íves széleit tisztázzuk el, hajtsuk fel a ráhagyást az ívekben, majd steppeljük át, azaz varrjuk át a széleiben.

lepes_13a.jpg

lepes_13b.jpg

14. Kézzel vagy géppel is átvarrhatjuk a fodor alsó szélét. Ha géppel varrunk, mindig változtassuk meg az öltés feszességét és hosszát.

lepes_14a.jpg

15. Húzzuk össze a fodros részt, majd helyezzük a nyitott karkivágásba a jelöléseknek megfelelően. Terítsük el egyenletesen a fodrokat, és varrjuk át 0,5-0,7 cm-re.

lepes_15a.jpg

lepes_15b.jpg

16. Színt színnel szemben gombostűzzük az ujját a karkivágásba. Az ujjak illesztési pontjai alapján az ujja és az eleje jelölését illesszük egymásra, majd az ujja középvonalának jelölését a vállvarrásra. Varrjuk be az ujját.

lepes_16a.jpg

lepes_16b.jpg lepes_16c.jpg

17. Tűzzük össze az ujjakat és a melegítő felső oldalsó részeit, majd varrjuk össze őket.lepes_17a.jpg

lepes_17b.jpg

18. Hajtsuk félbe hosszában színével befelé a passzét (a mandzsettát illetve az övpántot). Varrjuk össze a hosszanti széleket.

lepes_18a.jpg

lepes_18b.jpg

19. A varratokkal szemben lévő passzén egy apró bevágást fogunk elkészíteni. Az ujjak alsó széleiben a varrással szemben szintúgy egy apró bevágást  készítünk. 

lepes_19a.jpg

lepes_19b.jpg

lepes_19c.jpg

20. Színt színnel szemben gombostűzzük a passzét az ujja alsó szélére, illetve a melegítőfelső aljára, a varrások illeszkednek. Az ujja bőségére megnyújtva varrjuk fel a passzét az ujja alsó szélére, majd a melegítő felső alsó szélére. A ráhagyást tisztázzuk el, és simítsuk felfelé.

lepes_20a.jpg

lepes_20b.jpg

lepes_20c.jpg

21. A zsebeket a melegítőnadrág elülső részeire a jelölésnek megfelelően helyezzük fel úgy, hogy az egymás felé néző oldalakkal, azaz a színoldalukkal befelé kerüljenek. Ezután összecsípjük és összevarrjuk őket.

lepes_21a.jpg

lepes_21b.jpg

22. Vágjuk le a varrás ráhagyást keskenyre,  majd az ívekben vágjunk ki apró háromszögeket, mint a képen láthassuk.

lepes_22a.jpg

23. Hajtsuk be a ráhagyást a zseb részébe, majd a szélén keskenyen varrjuk át. Ha ezzel kész vagyunk, az alátétet hajtsuk be a zsebrészbe, és a szín oldaláról varrjuk át 0,5 cm-re, szépen a zseb ívéhez igazodva haladva.

lepes_23a.jpg

lepes_23b.jpg

lepes_23c.jpg

24. A belső zseb alátétjeire ráhelyezzük a felső zseb alátétjeit szín oldalukkal befelé,  összecsípjük és a széleiben össze varrjuk őket.

lepes_24a.jpg

lepes_24b.jpg

25. A zseb széleit rögzítsük a nadrág felső illetve az oldalsó részéhez, varrjuk át 0,5 cm-re.

lepes_25a.jpg

lepes_25b.jpg

26. A melegítőnadrág elülső és hátulsó részét egymásra helyezzük, a színoldalukat befelé fordítva. A széleiken összecsípjük őket anyagcsipesszel, majd összevarrjuk. lepes_26a.jpg

lepes_26b.jpg

27. A passzékat szín oldalukkal befelé helyezzük egymásra, rögzítsük anyagcsipesszel, majd varrjuk meg.

lepes_27a.jpg

28. A varratokkal szemben a passzé hajtásánál egy rövid bevágást fogunk végrehajtani. Ezen a passzén keresztül megjelöljük a negyedeket úgy, hogy a varratot a jelölésre helyezzük, majd a két hajtásban készítünk egy apró bevágást, majd mindkét oldalon, a hajtásokban ismét egy apró bevágást készítünk.

lepes_28a.jpg

lepes_28b.jpg

lepes_28c.jpg

29. Vágjuk le a gumit néhány centiméterrel rövidebbre, mint a kapott derékbőség. Hajtsuk egymásra a végeit és varrjuk meg.

lepes_29a.jpg

lepes_29b.jpg

30.  Helyezzük be a gumit az övpántba, majd rögzítsük őket anyagcsipesszel. Pár helyen varrjuk át, hogy ne jöhessen ki a gumi a varrásnál.

lepes_30a.jpg

lepes_30b.jpg

31. zínt színnel szemben gombostűzzük a passzát a melegítőnadrág alsó szélére úgy, hogy a varrások illeszkedjenek. Ezután varrjuk fel a passzát a nadrág alsó szélére. Ugyanezt az eljárást kövessük a passzé felvarrásához a nadrág derékrészébe is

lepes_31a.jpg

lepes_31b.jpg lepes_31c.jpg

 

Bízunk benne, hogy az általunk bemutatott munkamenet hasznosnak bizonyult. Viselésével szerezzen magadnak örömteli pillanatokat! Várjuk a következő közös projektünket :)