Hogyan varrjunk egy kétrétegű gyereksapkát + szabásminta ingyenesen

=
Hogyan varrjunk egy kétrétegű gyereksapkát
+ szabásminta ingyenesen
Egyszerű, praktikus és nagyon kényelmes. Ez a mi kétrétegű sapkánk, amely gyönyörűen alkalmazkodik a fejhez, és a kettős anyagnak köszönhetően hidegebb napokon is alkalmas.

Szükségünk lesz:


  • olló
  • vonalzó
  • szabó szappan/ szabókréta vagy fakulásjelző
  • gombostű
  • ingyenes szabásminta, amit letölthetsz INNEN
  • varrógép (én overlockot és coverlockot használtam, de egy egyszerű otthoni varrógép is teljesen elegendő lesz)
  • 50 cm minőségi jersey anyag. A hegyi állatsereglet nevű milánói jerseyt választottam, amelynek a súlya 180 g/m2. Nagyon kellemes tapintású, és az anyag súlyának köszönhetően alkalmas az ilyen típusú sapkákhoz.

1. Először kinyomtatjuk és utána pedig kivágjuk a nálunk talált szabásmintát. A szabásmintát már nem szükséges bővíteni, mivel hajtásszélességgel rendelkezik. A szélétől 0,5 cm-re kezdjük el majd a varrást.

3 szabásméretet készítettünk el neked.
Kiválasztjuk a megfelelő méretet a táblázatban és azután kivágjuk a szabásmintát.

S A sapka szélessége 19 cm. 9 hónapos kortól 2 éves korig alkalmas.
M A sapka szélessége 22 cm. 2 éves kortól 5 éves korig alkalmas.
L A sapka szélessége 25 cm. Alkalmas gyerekeknek 5 éves kortól .. egész felnőtt korig ☺.

Magyarázó megjegyzések a szabásmintához:

a.) Alap szabásminta. A nyíl az anyag a félbehajtását mutatja.
b.) A szabásmintát az anyagon úgy helyezzük el, hogy a hajtásban megfordítjuk. A kész sapka ¼-ét kapjuk.
c.) Így fog kinézni az egész sapka, amit az anyagra rajzoltunk rá.

2. Kiválasztjuk a megfelelő anyagot és meghatározzuk az anyag szín és a fonák oldalát.

3. Hajtsd az anyagot a sapka szélességére (azaz S méretnél 19 cm, M méretnél 22 cm, L méretnél 25 cm). Elhelyezzük a szabásmintát az anyagnak a hátoldalára ahová át is rajzoljuk azt. Az anyagot egyenesen két rétegben vágjuk, amit a jersey anyag súlya miatt megengedhetünk magunknak. Ne felejtsd el rögzíteni az anyagot gombostűvel, hogy ne mozduljon majd el munka közben.

4. A szabásmintát oldalával az anyag hajtásához, a lehető legmagasabban az anyag széléhez helyezzük el, hogy ne keletkezzen felesleges hulladék.

5. Megfordítsuk a szabásmintát a hajtáson a fonák oldallal felfelé, és rajzoljuk meg újra.

6. Ismét megfordítjuk a szabásmintát. Tulajdonképpen az egész megrajzolt részt tükrözve rajzoljuk újra.

7. Mindkét anyagréteget rögzítsd gombostűvel úgy, hogy ne mozduljon el, és vágd ki a sapkát.
FIGYELEM! Ott ahol az anyagunk félbe van hajtva, ott nem fogunk vágni!

8. Egy kivágott, kétrétegű sapkát kapsz, amelynek hosszúkás alakja van.

9. Mindkét szélét felhajtsuk a közepéhez és ismét gombostűket fogunk használni a rögzítéshez. Ezúttal feltűzzük a végeket is, amelyeket megvarrunk.

10. Varrd össze a végeket. Mind a négyet - a felső kettőt és az alsó kettőt. Az egész sapkát overlockerrel varrjuk meg, minimális anyagvágással. Klasszikus otthoni varrógépen is varrhatod cik-cakk öltéssel vagy overlock öltéssel. Mi is a lehető legközelebb varrnánk a széléhez, főleg azért, hogy mindkét anyagot "átvarrjuk" ☺.

11. Varrás után vasald ki az összes varratot. Mindegyik varratot más-más oldalra. Ezeket a varrott varratokat szemtől szembe helyezzük egymásra (szín oldalt a szín oldalhoz), a sapka alsó és felső részénél. Itt láthatjuk, hogy miért is vasaltuk a varratokat különböző oldalakra. Ez azért van, hogy ne legyen sok réteg anyag egymáson. Könnyebb lesz a megvarrása és szépen összeillesztjük majd őket, varratot a varratra".

12. Rögzítsd gombostűvel a sapka teljes szélét.

13. Nem szabad megfeledkeznünk a nyílásról! A tűzéskor előkészítjük a sapkát a varráshoz, de a tűzéskor már gondolunk a nyílásra, amit a varrásnál ki kell majd hagynunk. Ez azért van, hogy ezen keresztül tudjuk majd a sapkát átfordítani a szín oldalára. Ha elfelejtjük a nyílást, akkor ki kell fejtenünk azon a részen. A sapka közepétől egy kicsit távolabb, 6 cm hosszan hagyjuk ki a nyílást.

14. Varrd meg a teljes sapkát a kihagyott nyílással a megfordításhoz.

15. Fordítsuk ki az egész sapkát a nyíláson keresztül a szín oldalára.

16. A varrás közben kimaradt lyukat, amelyen keresztül a teljes sapkát a szín oldalára fordítottuk, varrással, klasszikus varrógépen, a széléhez lehető legközelebb varrjuk át. Körülbelül 1 mm-re a szélétől. Minél közelebb, annál jobb. Legalább senkit sem fog irritálni viselés közben.

17. Keresd meg a sapka közepét, és helyezd az egyik oldalt (azt az oldalt, ahol a nyílást varrtuk át) a teljes sapka belsejébe.

18. Kívülről tapintsd meg a varratokat a csúcsok belső oldalán, és tedd őket szépen egymásra.

19. Kívülről tapintsuk meg a hátsó varratot úgy, hogy egymáson legyenek (a külső és a belső sapkán lévő varratot). Rögzítsük őket belülről egymásra, és gombostűzzük össze, hogy ne mozduljanak el.

20. Varrjuk át a két varratot a szín oldali részen. Pontokban vagy 1 cm-re. Nem szükséges átvarrni a teljes hátsó varrást, csak azért fontos, hogy tudd (viseléskor, mosás után), hogy körülbelül hol van a sapka félbehajtása. Ez a varrás nem szükséges, de javasoljuk.

Ez a sapka nagyon népszerű.

Könnyen megvarrható, szép és tiszta megjelenésű. Úgy van kidolgozva, hogy az összes varrás a sapka belsejében van elhelyezve.

=

Szóval bízunk benne, hogy jól hordható lesz ☺

Ha szívesen kipróbálnád az egyrétegű sapka varrását, itt találsz egy blogot a varrásról ITT

 

Hogyan varrjunk egy kétrétegű sapkát

Sziasztok, ebben a videóban megmutatjuk, hogy milyen egyszerű kétrétegű sapkát készíteni jersey anyagból.