Hogyan varrjunk meg egy minőségi strandtakarót

Hogyan varrjunk meg egy minőségi strandtakarót

 

 

Az anyagok kiválasztása

 

Ezúttal olyasmivel készültünk nektek, ami nagyon jó szolgálatot fog tenni. Egy strandtakarót.

Nos, ez nem csak egy strandtakaró! A strandon kívül is használhatod :) Például a medence mellett, piknikezéskor, vízparton, kempingezéskor, otthon a kertben, vagy bárhol, ahol le szeretnél feküdni, pihenni vagy ülni. Három rétegből áll. A felső réteg pamut frottírból készült PUL réteggel, a középső réteg vatelinből avagy ruhatömésből, az alsó réteg pedig ortalion anyag vízálló réteggel a hátoldalán alátéttel. Így praktikus, puha, vízálló és kellemesen meleg lesz hidegebb időjárás esetében is.

 

 

Gyártási idő: 1 óra 30 perc
Nehézségi fok: kezdőknek is alkalmas

Mire is lesz szükségünk:


Anyag

Felső réteg - pamut frottír anyag PUL réteggel

A frottírt a fürdőszobákból ismered, nedvszívó képessége miatt használják törölközőkhöz, fürdőlepedőkhöz, fürdőköpenyekhez stb. Ez a PUL-réteggel ellátott frottír babaholmikhoz is alkalmas - előkékhez, pelenkázó alátétekhez, vízálló lepedőkhöz. A pamutot poliészterhálóra szőtték, ezért ez a frottír anyag nagyon tartós. Az anyag vízálló, mégis légáteresztő, és megakadályozza a páralecsapódást, tehát az anyag lélegző (páraáteresztő).

 

Középső réteg - ruhatömés /vatelin/ poliészter gyapjú

A vatelin egy töltőanyag, és pontosan ezért is alkalmas a projektünkhöz. A takarónk puhább lesz, és sokkal kényelmesebb lesz majd rajta feküdni.

 

Alsó réteg - ortalion anyag vízálló réteggel a hátoldalán

A vízálló ortalion egy könnyű anyag dupla speciális tejbevonattal, melynek köszönhetően vízálló tulajdonságokkal rendelkezik. Alaprétegként biztosítja, hogy a földről nem kerül nedvesség majd a takarónkra.

 

Dekoratív éleknek pedig - nyomtatott dizájnú mintás vízálló poliészter anyag

Mivel azt szeretnénk, hogy a takarónk ne csak funkcionális, hanem szép is legyen, úgy fogjuk megvarrni, hogy szépen megtervezett szélei legyenek.

1. Vágjunk ki egy 160x160 cm-es négyzetet mindhárom anyagból. A takarónk három rétegből fog állni - felső, középső és alsó rétegből.

2. Fektesd egymásra a felső réteget (Pamut frottír anyag PUL réteggel ) és a középső réteget (vatelinből), és varrd össze őket. Fektesd őket úgy, hogy a frottírréteg legyen a tetején, és a PUL oldala pedig legyen a vatelin mellett. Ez azért van így, hogy a takarónk ne ázzon el belülről, ha vizes fürdőruhában fekszünk rá. Így a belső rétegként lévő vatelin is mindig száraz lesz.

3. Vágjunk csíkokat a dizájnos poliészter anyagból.
Vágjunk öt darab 12 cm széles és 150 cm hosszú csíkot 60 cm-es szövetből. Négyet tegyünk félre, az ötödiket pedig vágjuk négy 20 cm-es hosszú részre. Ez négy hosszú és négy rövid csíkot eredményez.

4. Összevarrjuk a csíkokat. Mindig hosszút a röviddel. 4 darab 170 cm hosszú és 12 cm széles csíkot szeretnénk kapni. A hosszú csík szélét és a rövid csík szélét fektesd egymásra, szín oldalát a szín oldalához, és egyenes öltéssel varrd át.

5. Vasaljuk félbe az összes csíkot. A sarkokat levarrjuk. A szalag elején és végén jelöljük meg a középpontot, és mérjünk meg egy 45°-os szöget, hogy háromszöget alkossunk, amelynek csúcsa a megjelölt középpontban van.

6. Így fog kinézni a sarkunk. Pontosan a jelöléseket követve fogjuk varrni.

7. Varrás előtt helyezd az egyik csíkot ( szín oldalát a szín oldalához) a másik csíkhoz, és úgy rögzítsd őket, hogy a rétegek varrásakor ne mozduljanak majd el.

8. Átvarrjuk a sarkot, ahol a jelölések vannak.

9. Vágd le a varrásszéleket 3-4 mm-re. A háromszög tetejének a lehető legközelebb kell lennie a széléhez, hogy ne kelljen már tovább nyírnunk ollóval. A sarkokat jobban fogjuk tudni így átfordítani.

10. Vasaljuk szét a ráhagyást és fordítsuk ki a sarkot a szín oldalára.

11. Így varrjuk meg mind a négy sarkát. Ez képezi majd a takaró "szegélyét - keretét", amelybe az előkészített anyagokat fogjuk behelyezni.

12. Fordítsuk meg mindegyiket a hátoldalukra. Az összes csíkon a szélétől 1 cm-re húzunk egy vonalat. Ez fogja jelezni azt, hogy hol fogunk varrni.

13. A takaró kivágott rétegeit ezzel a dekoratív szegéllyel (keretezéssel) fogjuk összevarrni.

Először is varrjuk össze az ortalion anyag alsó rétegét a szegéllyel. Varrd össze őket a sarkoknál és mindig a teljes hossz közepén.

Ha nem bízol magadban, tűzd meg a darabokat egyesével a teljes hosszában. Nem fogsz vele elrontani semmit, és biztos lehetsz majd abban, hogy a darabok szépen illeszkednek majd egymáshoz, amikor összevarrod őket.

Az előző lépésben megrajzolt vonal mentén fogunk varrni. Így mindkét oldalon azonos szélességű szegélyt kapunk.

14. Ugyanígy varrd meg a felső réteget a díszítő szegéllyel.

A felső réteg két, egymáshoz varrt anyagból áll. Pamut frottír anyag PUL réteggel és vatelinnel. Úgy dolgozunk velük, mintha egy réteg lennének. Varráskor azonban ki kell hagynunk egy nyílást az átfordításhoz. Nagyméretű takaró esetén javasoljuk, hogy hagyj ki egy nagy, 35-40 cm-es nyílást.

15. Egy így varrt takaró soha nem tartaná meg a megfelelő alakját a széleinél.

Mindenképpen össze kell kötni az összes réteget. Nem akarjuk a takarót a felületén keresztül átsteppelni, mert mind a PUL réteggel ellátott pamut frottír, mind az ortralion anyag elveszítené azokat a tulajdonságokat, amelyek miatt ezeket az anyagokat választottuk.

Kifordítása után az ilyen takarót általában a széle mentén szokták lesteppelni. De mi ezt másképp csináljuk. Varrd össze a varrás széleit. Így a varrás a takaró belsejében lesz, és a hatás ugyanaz lesz, mintha az egész takarót átsteppeltük volna. Az élek szépen összeilleszkednek majd.

16. Fordítsuk meg az egész takarót, és varrjuk át a keletkezett nyílást.

Elkészült a legjobb strandtakaró :)

Ha úgy gondolod, hogy ez a takaró túl nagy és nehezen tárolható, praktikus és formatervezett módon tudjuk megoldani. A kínálatunkban szereplő gumi elegendő, amely 5 cm széles és 110 cm hosszú lesz. Vágd 2 egyenlő részre, vegyél két műanyag kapcsot, és fűzd át a gumit mindkét kapcson keresztül amit utána varrj össze.

 

Az általunk használt gumik ITT találhatók
Az általunk használt műanyag kapcsok ITT találhatók

 

Az anyagok kiválasztása