Hogyan varrjunk gyerek softshell nadrágot egy nyomtatott szabásmintával ellátott panelből?

Hogyan varrjunk gyerek softshell nadrágot egy nyomtatott szabásmintával ellátott panelből?

0

Már befejezted a softshell kabátot, és türelmetlenül várod a softshell nadrágot? Már itt is vannak! Ha a kabátot már elsajátítottad, a nadrág is egy gyerekjáték lesz számodra :) Szóval vágjunk bele...

Nehézség: középhaladó számára is alkalmas

Szükségünk lesz:

  • 1

 

Varrási útmutató - gyerek softshell nadrág:

1. Vágjuk ki a részeket a panelből

 

2

2. Helyezzük az oldalsó zseblapot a nadrágrész szélére, úgy, hogy a színt a színnel szemben fogjuk pászítani, utána gombostűzzük vagy rögzítsük a széleit rögzítő csipesszel (a nadrág elülső részén a zseblap pontosan másolja a derékrész felső ívét illetve a nadrág oldalsó szélét. A nadrág hátsó részén az oldalsó zseblap csak a nadrág szélét másolja, holott a derékrésznél lévő zsebrész felső része viszont nem lesz vele egy vonalban.)

3

4

3. Most mind a négy előkészített nadrág részünkre rá fogjuk varrni a zseblapot, amit előtte ugye rögzítettünk. Varrni 0,5cm-re fogunk a zseblap szélétől. Ha ez kész, akkor a zseb felső varrásráhagyását háromszög alakban vágjuk le, hogy későbbiekben ez ne okozzon nekünk gondot a nadrág átvarrásánal, hogy ne maradjon vastag réteg anyagunk ezen a helyen.

5

6

4. Egyenesítsük ki a nadrág részeit, hajtsuk ki a zseblapot úgy, hogy a nadrág illetve a zseb a szín oldalán legyen. A zseblap oldalsó részét, ahol azelőtt hosszában átvarrtuk, a szín oldaláról most át fogjuk varrni egyenes öltéssel legközelebben a széléhez. Ugyen ezt a műveletet mindegyik részen elvégezzük.

7

 

5. Hajtsuk félbe a térdfoltot úgy, hogy az oldalsó szélei egymás felé nézzenek.A térdfoltnak a fonák oldala lesz belül, ezután egy apró bevágást fogunk készíteni a térdfolt felső részén (az a térdfolt felső része, aho csak egy jelölés van).

8

9

 

6. Ráhelyezzük a térdfoltot a fonák oldalával a nadrág elülső részére a jelölésnek megfelelően. Az apró bevágás, amit a térdfolton készítettünk, ugyanúgy elvégezzük a nadrág oldalsó szélén is.

10

 

7. A nadrágfoltot ráhelyezzük a nadrág elülső részére úgy, hogy a szín oldala legyen legbelül. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy a bevágások, amiket előzőleg elkészítettünk egymáson legyenek.  A nadrágfolt úgy van helyesen a nadrágon, ha az alsó széle felfelé, a derékrész széle felé néz. Ilyen esetben a térdfoltot a fonák oldaláról lássuk.

11

 

8.  Rávarrjuk a térdfoltot a nadrágra a térdfolt szélétől 1 cm-re. Ugyanígy járjunk el a másik elülső darabnál is.

12

 

 9. Mindkét végén levágunk egy-egy háromszöget a varrásráhagyásból, hogy elvékonyítsuk az anyagot. Itt térdfolt varrásráhagyásából vágjuk le a háromszöget, az egyik ill. a másik oldaláról, de ügyelj arra, nehogy belevágj a nadrág elülső részébe.

13

 

11. Vasaljuk fel a térdfolt alsó részét (itt már rá van számolva a varrásráhagyás) a bevágásnak megfelelően.

14

 

12. Ha ezzel kész vagyunk, akkor ismét egyenesítsük ki a nadrágot, ahol a térdfoltot gombostű segítségével rögzítsük majd a nadrágra. Ezután a nadrágfolt alsó szélét varrjuk át a lehető legközelebb a széléhez.

15

 

 13. A térdfolt alsó varrásráhagyását ismét mindkét oldalon vágjuk le háromszög alakban.

16

17

 

14. Vasaljuk át a hátsó zseb felső varrásráhagyási részét (a varrásráhagyás már rászámolva),azután tisztázzuk el a zseb felső szélét cikcakk vagy overlock öltéssel, hajtsuk le a jelölésnek megfelelően, és a szélétől 2,5cm-re varrjuk át egyenes öltéssel. 

18

19

 

15. A hátsó zsebek varrásráhagyás széleit átvasaljuk és utána a nadrág hátoldalára helyezzük (ügyeljünk arra, hogy a nadrág mindkét oldalára egyformán kerüljenek). A zsebeket dupla egyenes öltéssel varrjuk a nadrághoz, először közel a széléhez, majd 0,5 cm-re a szélétől.

20

21

 

16. Színt színnel szemben fektessük az eleje nadrágrészeket a háta nadrágrészekre, gombostűzzük meg, vagy  rögzítsük őket rögzítő csipesszel.  22

 

17. Varrni az eleje nadrágrészen fogunk a nadrág szélétől 1 cm-re.  A zsebnél kövessük a vágás jelöléseket, hogy egymáson legyenek, hiszen a zseb nyílását mutatják. Szintén fontos, hogy a térd illetve az alsó varrásráhagyás jelző bevágási egymáson legyenek. Ha ezzel kész vagyunk, akkor varrjuk össze az oldalvarrást és a szárak belső varrását 1 cm-re. Két nadrágrészt fogunk kapni.

23

24

 

18. Az oldalvarrás és a szárak belső varrásánál a ráhagyást tisztázzuk el overlock öltéssel vagy cikcakk öltéssel

25

 

19.  A nadrág alsó szélénél a felhajtásráhagyást tisztázzuk el overlock öltéssel vagy cikkcakk öltéssel, és az oldalvarrás és a szárak belső varrásánál a ráhagyást hajtsuk a nadrágnak a hátsó részébe.

26

 

 20. Gombostűzzük össze az eleje és a háta középvarrását, színt a színnel, s figyeljünk arram hogy a szárak belső varrása illeszkedjen. A szárak belső varrását viszont a nadrágnak a hátrészébe fordítsuk.

27

28

 

21. Varrjuk össze az eleje és a háta középvarrását 1cm-re a szélétől. A derékszélen ismét vágjuk le a varrásráhagyást háromszög alakban. A széleket tisztázzuk el overlock öltéssel vagy cika-cakk öltéssel.

29

30

 

22. A fonák oldaláról hajtsuk az oldalsó zsebeket az elülső nadrág részébe, és a zsebnek a felső részét rögzítsük varrással 0,5 cm-re a szélétől. így a zseb felső részét rögzítjük, s nem fog elmozdulni a derékrész varrásánál. 

31

 

 23. Vágjuk ki a passzét a panel szabásminta alapján (Vigyázat! Hosszában vágjuk a hajtásban, vagyis a passzé hosszának kétszeresére van szükségünk, a szélesség változatlan marad, a varrásráhagyás már hozzá van adva a szabásmintához).

32

 

24. A gumit néhány cm-rel rövidebbre vágjuk, mint a derék kerülete.

33

 

25. Varrjuk össze a passzé széleit, és készítsünk rövid bemetszéseket a passzé felső és alsó részén (jelöljük meg a passzé kerületének negyedét).

34

35

 

26. Varrjuk össze a gumi végeit, és helyezzük be a passzéba ( úgymond becsomagoljuk a gumit a passzéba). Ezután varrjuk a passzét a nadrág derékrészéhez (a passzé a bemetszését helyezzük a nadrág varrásrészeire), és a szélétől 1 cm-re varrjuk körbe a nadrágot. Tisztázzuk el a varrásráhagyást overlock vagy cik-cakk öltéssel.

36

37

38

39

 

27. Vasaljuk be a nadrág alsó részét a jelöléseknek megfelelően, és varrjuk le a felhajtást, miközben az oldalvarrás és a szárak belső varrásánál a ráhagyást hajtsuk a nadrágnak a hátsó részébe.

40

41

42

43

Sikerült elkészítened! :) a dizájnos softshell nadrág elkészült és használatra kész.

 

 

 Ezen kívül egy részletes videós útmutatót is megtalálsz nálunk,  amely határozottan segíteni fog a varrásban.

 

HOGYAN KÉSZÍTHETSZ EGY GYEREK SOFTSHELL NADRÁGOT ⎜ @TakoyHU

HOGYAN KÉSZÍTHETSZ EGY GYEREK SOFTSHELL NADRÁGOT ⎜ @TakoyHU
Gyere, és varrd meg velünk a legkényelmesebb gyerek softshell nadrágot az anyagra nyomtatott szabásmintával.