Hogyan varrjunk egy egyszerű tüll tunikát fürdőruhához

Hogyan varrjunk egy egyszerű tüll tunikát fürdőruhához

 

Dizájnos tüll

 

A nyári szezon teljes lendületében van, és a hőmérséklet is azt mutatja nekünk, hogy jelenleg a legélvezetesebb dolog a víz mellett lenni egy fürdőruhában. Ezért is készítettünk el neked egy blogot egy nagyon egyszerű női tunika varrásának a menetével, a mi puha dizájnos tüll anyagunkból. Eltakarja a kisebb hibákat, és elegánsnak és kényelmesnek fogod érezni magad. :)

 

 

Gyártási idő: 40 perc
Nehézségi fok: kezdőknek is alkalmas

Mire is lesz szükségünk:


Anyag - Tüll

Ehhez a tunikához a mi puha és lágy tüllünket választottuk. Ezt a tüllt saját gyártásunkban nyomtatjuk. Egyedi mintája feldobja majd a tunika egyszerű szabását.

1. A tunikához megfelelő szabásmintát az OTTOBRE magazinban találod meg.
Mi az OTTOBRE magazin woman 2/2022 eng kiadványt választottuk, amely tele van érdekes szabásmintákkal. Kiválasztottuk a jersey mellény szabásmintáját. Könnyű megvarrni, és mivel nem strukturált, a tüll mintája szépen látszódik majd rajta.

2. A magazin középső részéből vedd ki a szabásminta mellékletet, és keresd meg az általad kiválasztott szabásmintát. Ha még soha nem dolgoztál magazinban található szabásminta melléklettel, akkor ne aggódj. A rajz mellett egy jelölést is találsz majd, amely pontosan megmondja, hogy hol találod a szabásmintát a minta függelékben, ill. milyen színű és méretű lesz. Gondolj arra, hogy különösen jó minőségű szabópapírt használj. Erősnek kell lennie, ugyanakkor kellően áttetszőnek. (Különben nem fogod látni, azt, hogy mit is rajzolsz át a szabásmintáról). Fogunk egy hagyományos ceruzát és egy papírnehezéket, ami nem fogja elmozdítani a mintapapírt, és a szabásmintánkat a szabópapírra rajzoljuk majd át.

3. A szabásminta minden részét rajzold át a szabópapírra. Ez az első illetve a hátsó oldala.
A hosszát saját magad határozd meg. Készíthetsz rövid tunikát, combig érő tunikát, térdig érő tunikát, lábszár középig érő tunikát vagy akár padlóig érő tunikát is. Az elülső és a hátulsó részhez különböző hosszúságot választottunk, de a hosszabbítást egyenesen az anyagra fogjuk rárajzolni majd.

4. Vágjd ki az elülső és hátsó darabokat a szabópapírból.

5. Hajtsd félbe az anyagot és rajzold rá szabásmintát az anyagra.
Először hajtsuk félbe és rajzoljuk át az elülső darabot. Az anyaghoz tűkkel illetve rögzítő csipesszel rögzítheted. Adjuk hozzá az oldalsó részhez a varrásráhagyást. A középső hajtás kivételével mindenhol hagyjunk rá plusz 1 cm-t.

6. Az átrajzolás után távolítsd el a papírmintát a szövetről. Hagyd az anyagot a hajtásban, és a két réteget tűkkel és szabó csipesszel kösd össze, hogy megakadályozzuk az anyag elmozdulását. Adjunk hozzá plusz 30 cm-t az alsó széléhez, hogy meghosszabbítsuk az elülső darabot.

7. Vágjuk ki az egész elülső darabot. Mindkét összegombostűzött réteget egyszerre fogjuk kivágni a hajtásban. A nyakkivágás és a karkivágás nem lesz eltisztázva, ezért győződjünk meg róla, hogy vágáskor szépen és egyenesen vágjuk majd le őket. Egy jó szabóolló sokat segíthet nekünk ebben az esetben.

8. Készíts egy apró hasítékot azon a helyen, ahol a vágást meghosszabbítottad.
Ez jelzi, hogy hol kezdődik majd a oldalhasíték (slicc)

9. A széltől 0,5 cm-re a mellbevarrás helyén szintén készíts apró vágáshasítékot. Ezekkel a vágásokkal jelezzük majd a bevarrás szélességét. A vágáshasítékokat mindkét rétegen keresztül végezzük el. A bevarrás végét feltűzzük és egy gombostű segítségével a hajtásban lévő rész második rétegére bejelöljük, hogy hol lesz a mellszegély csúcsa. Az apró bevágásoknak és a tűnek köszönhetően a másik oldalon is látni fogjuk, hogy milyen hosszú és széles a bevarrás. A tunika elülső részének másik oldalára is rárajzoljuk ugyan azt.

10. Távolítsd el a gombostűket. Az elülső rész készen is áll a varrásra.

11. Készítsd elő az anyagot ugyanígy a hajtásban, és rajzold rá a hátsó szabásmintát. Mind az elülső részen, ugyanúgy a hátsó rész oldalain is egy 1 cm-es varrásráhagyást kell ráhagyni.

12. Ha átrajzoltad, akkor az után távolítsd el a papírmintát az anyagról. Hagyd az anyagot a hajtásban, és a két réteget tűkkel és szabó csipesszel kösd össze, hogy megakadályozd az anyag elmozdulását. Adj hozzá 40 cm-t az alsó széléhez, hogy meghosszabbítsuk a hátsó darabot.

13. Kivágjuk a teljes hátsó részt. Mindkét feltűzött réteget egyszerre vágjuk a hajtásban.

14. Azon a helyen, ahol a vágást meghosszabbítottuk, kis 0,5 cm-es oldalvágást végzünk.
Ez azt is jelzi, hogy hol kezdődik az oldalsó rés a hátsó darabon.

15. Az elülső és a hátsó darab készen is állnak a varráshoz.

16. Megvarrjuk a mellbevarrásokat. Hajtsd félbe a mellbevarrásokat. Az apró bevágásokat helyezd egymásra és tűzd meg gombostűvel.
Így készítjük majd elő mindkét mellszegélyt a varráshoz.

17. A mellszegélyeket levarrjuk. Klasszikus varrógépen varrunk egyenes öltéssel. Tipp: Ha a varrógéped nem hallgat, és nem akarja átvarrni a tüllt, akkor vágj ki papír- vagy újságcsíkokat, és tedd teljes hosszában a tervezett varrás alá. Varrás után egyszerűen csak tépd majd le.

18. Overlock- vagy cikk-cakk öltéssel megtisztítjuk az elülső és a hátsó részek széleit. Az oldalsó éleket és az alsó éleket megtisztítjuk. Tipp: A tüll tisztítása nem szükséges, mert vágás után nem foszlik , ezt csak esztétikai okokból tesszük.

19. Helyezd egymásra az elülső és a hátsó részt, szín oldalát a szín oldalához.
Megvarrjuk a vállvarrást. Varrd össze az elülső és a hátsó darabot a vállnál. Használhatsz gombostűket vagy rögzítő csipeszeket, amelyek nagyon praktikusak ehhez a finom anyaghoz.

20. Varrjuk össze a vállvarrásokat.
Varrjuk össze a vállvarratokat overlock öltéssel vagy cikcakk öltéssel.
Ezt követően egyenes öltéssel varrjuk össze őket.

21. Most az oldalvarrásokat varjuk meg.
Az elülső illetve a hátsó darabokat tűzzük össze rögzítő csipesszel az oldalakon.

22. Egyenes öltéssel varrjuk meg az oldalvarrásokat.
A letisztított oldalszéltől 1 cm-re fogunk varrni. Az általunk készített apró bevágásig fogunk varrni. A bevágás jelzi nekünk, hogy hol fog kezdődni az oldalhasíték (slicc).

23. Vasald szét az oldalvarrást és ezzel egyidejűleg vasald elő a sliccek széleit 1 cm-re.
Egyenes öltéssel varrjuk át a slicc széleit.

24. Vasald szét a hónalj alatti oldalvarrást és varrd át többször egyenes öltéssel. A varratfülek szépen illeszkednek egymáshoz, nem mozdulnak majd el, és nem fognak akadályozni viselés közben.

25. A tunika elülső és hátsó részének alsó széleit behajtjuk.
Hajtsd be az alsó széleket 4 cm-re, és egyenes öltéssel varrd át őket.

26 Hajtsd be a vállvarrást a hátsó részbe és varrd át egyenes öltéssel teljes hosszában. Ez biztosítja majd azt, hogy a varrás nem fog elmozdulni viselés közben és így nem fog minket zavarni.

Ezt a tunikát a nyári szezonban biztosan nem csak fürdőruhához fogod használni. Rövidnadrággal és egyszerű pólóval is viselheted, de akár egész évben szép divatos kiegészítőként is elképzelhetjük. Például egy fekete leggingset feldobhatsz egy fekete garbóval. Ha hangsúlyozni szeretnéd a vonalaidat, akkor akár egy övvel is feldobhatod a tunikát. Egy klasszikus bőrszíjjal vagy akár egy ugyanilyen kialakítású dizájnos gumiövvel is díszítheted majd. Ilyen eredeti gumikat itt találsz :)

Dizájnos tüll

Dizájnos gumi