Hogy lehet matracot varrni a raklapból készült ülőhelyhez?

Hogy lehet matracot varrni a raklapból készült ülőhelyhez?
 

Ebben az esetben BIZTOSAN igaz, hogy kétszer mérni, egyszer vágni. Még talán az is jobb lenne, ha többször leírnánk azt, hogy többször mérd le, s csak az után vágj!

 

Gyártási idő: 1,5 óra
Nehézségi fok: haladóbb varrónők számára alkalmas

A molitan habszivacsra varrunk egy huzatot/táskát , amit cipzárral fogunk majd elkészíteni. A cipzár két oldalon lesz, így könnyebb lesz a habot betenni és kivenni. A későbbiekben a karbantartása is sokkal könnyebb lesz.

 

A vízálló raklapüléshuzatot nem túl bonyolult megvarrni, a lényeg, hogy minden szépen illeszkedjen egymáshoz, és ehhez mindent előre ki kell mérni. Ezért biztos, hogy teljes mértékben koncentráltan vágjon bele ebbe a projektbe. Javasoljuk, hogy mindent gondoljon át és tervezzen meg előre, hogy semmi meglepetés ne érje.

Mire is lesz szükségünk:

 

Anyag

A megfelelő matracanyag kiválasztása attól is függ, hogy hol szeretné elhelyezni a raklapos ülőalkalmatosságot. Ha kültérre készül, a választott anyagnak mindenképpen meg kell felelnie néhány kritériumnak. A szövetnek ellen kell állnia a zord időjárási körülményeknek és a mechanikai sérüléseknek. Ugyanilyen fontos a vizuális aspektus, szeretnénk, ha a raklapos ülőfelület tetszene a szemnek, és a minta vagy a szín ugyanakkor praktikus is lenne. Végül is előfordulhat, hogy néha sikerül valamivel leönteni :)

Molitan hab

A molitan hab kiválasztásakor elsősorban a méret, vagyis a nagysága nagyon fontos. Különböző méretű és vastagságú habokat találhat. A raklapos ülőalkalmatosságok esetében mindenképpen nagyobb vastagságot választanék. Végül is a lehető legkényelmesebben szeretnénk ülni. Szerencsére nálunk találhatunk egy 120x80x10 cm-es, pontos raklapméretre vágott habszivacsot.

És ha már minden megvan, akkor nekiláthatunk a munkának :)

1. A molitan habot jól megmérjük. Minden oldalról.

2. Kezünkbe veszünk egy papírt, tollat/ceruzát - bármit, amivel írni lehet, és egy számológépet. Nem lesznek nehéz számítások :) Kisebb méretarányban kezdjük el rajzolni a mintát. Fontos, hogy mindent jól megtervezzünk, mert ebben az esetben a mintát egyenesen az anyagra fogjuk rajzolni. Főleg egyenes, hosszú vonalakból áll majd.

3. A végső szabásmintánk valahogy így néz ki. Úgy döntöttünk, hogy az alap raklapos munkamenethez a vágás a lehető legteljesebb lesz. Tehát kevés varrás, kevés vágás, de sok megfelelő mérés lesz.

4. Rajzolja a mintát egyenesen a szövetre, és adja hozzá az összevarráshoz szükséges szélességet is. Nem szükséges nagy szélességet hozzáadni! Jobb lesz, ha a huzat feszesebb lesz a habszivacson.

5. Zárja be a cipzárat. Ha még soha nem használtál spirál cipzárat, nyugodt lehetsz - nincs miért aggódnod. Meg fogsz lepődni, milyen gyorsan akad a futó a cipzárban. De ne feledd, amint "feldobod", a cipzár elejét és végét össze kell varrni, hogy véletlenül se nyíljon ki.

6. Kezdjük el a varrást. Először varrja össze a széleket - a sarkokat, ahol a cipzárat varrják. Először egy hagyományos gépen egy közönséges egyenes varrással, majd overlock vagy cikcakk öltéssel fejezze be.

 

 

7. Letisztázzuk (overlock öltés vagy cikkcakk öltés) az anyagot, ahol a cipzár lesz varrva. Teljes hosszában tisztázzuk le, ahol a cipzár lesz. Ez azért van, hogy az anyag ott ne foszoljon ki.

 

8. Varrjuk meg a cipzár egyik oldalát a korábban varrt lyuk teljes hosszában.

9. Ezután rögzítse a cipzárat, és varrja a cipzár másik oldalát a cipzárnyílás másik oldalához. Ezt azért tesszük, hogy a cipzár szépen illeszkedjen a sarokba. Varrás a varráson.

 

 

10. Varrjuk meg a cipzár másik oldalát.

11. Steppeld át teljes hosszában az egész cipzárt egyenes varrással. Ez biztosítja azt, hogy a széle ne kerüljön bele nyitáskor és záráskor a cipzárunkba, amikor fel-le húzzuk majd a cipzárt.

12. Varrja meg a széleket/sarkokat, ahol a cipzár kezdődik és végződik. Varrja át őket többször, hogy a varrás ezeken a helyeken jobban kapcsolódjon az anyaghoz.

 

13. Overlock- vagy cikk-cakk-öltéssel tisztázzuk le a ráhagyott széleket.

 

14. Varrjuk meg az utolsó oldalt. Először egy hagyományos gépen egy sima egyenes varrással, majd overlock vagy cikcakk öltéssel fejezze be. Varrás előtt hagyja nyitva a cipzárat, hogy a varrás után a cipzár nyílásán keresztül az egész huzat jól áthúzható legyen.

 

15. A varrás után húzza át a huzatot a nyíláson, és húzza fel/igazítsa be a kezével felvarrt sarkakban.

16. Helyezze a molitán habot a huzatba. Ha mindent jól mértünk (ami szerintünk sikerült), akkor szépen elfér benne és kívülről pedig a matracunk szép feszes lesz.

 

Kellemes ülést kívánok :)