Hogyan dolgozzunk a kinyomtatott szabásmintával

Hogyan dolgozzunk a kinyomtatott szabásmintával 

 

Szükségünk lesz:

  • A4-es formátumra kinyomtatott szabásminta
  • vonalzó
  • ragasztószalag
  • szabásminta papír
  • irodai olló
  • toll

Az eljárás menete:
1. Mérjük meg a 3x3 cm-es négyzet méretét. Ha minden egyes oldala megegyezik ezzel a hosszúsággal, akkor helyesen nyomtattuk ki a mintát.

2. Az útmutatóban szereplő kicsinyített szabásminta változata szerint helyezzük egymás mellé a papírlapokat. Figyeljük az A1, A2..., B1, B2... stb. jelöléseket. Az azonos jelöléscsoportba tartozó lapokat a sorrendnek megfelelően (A1, A2, A3, A4...) oszlopokban egymás alá helyezzük. A lap szélét a szomszédos lap megjelölt széléhez illesztjük. A papír lapjait úgy kell egymásra helyezni, hogy a papír széle a szomszédos papír szaggatott vonal vastagságának felével fedje egymást.. Előfordulhat, hogy a papír nyomtatás közben elmozdul, ezért egyszerre ellenőrizzük a szabásminta részeit, hogy meggyőződjünk arról, hogy a vonalak szépen követik egymást.

3. Az illesztéseknél ragasszuk össze a papírokat kis darab ragasztószalaggal, és újra ellenőrizzük a szabásvonalak folytonosságát. Amennyiben a vonalak simán követik egymást, a papírokat az illesztéseknél szélességben és hosszában összeragaszthatjuk.

4. A szabásminta papírt az előkészített szabásmintára helyezzük, majd toll és vonalzó segítségével átrajzoljuk az összes részt a szükséges méretben. Minden mérethez más típusú vonal tartozik. A részeknek megfelelő jelöléseket (pl. zsebhelyzet, ráhagyás, alsó varrásráhagyás), a láncfonal irányát (nyíl), a FOLD jelölést és a szabásminta számát is tüntessük fel a papíron. A méretjelölést szintén feltüntetjük a kivágott szabásminta részein.

 

5. A papírból vágjuk ki a részeket. A szabásminta részeinek kivágásakor ne feledkezzünk meg arról, hogy a részek kerületei köré varrásráhagyást kell hozzáadnunk (kivéve, ahol FOLD jelölés van, mivel ezeket a hajtásban kell levágni).  A megadott szabásminta leírásainak alapján vágjuk ki az összes részt az anyagból.

Tipp: a könnyebb kezelhetőség érdekében javasoljuk, hogy a szabásmintákat tükörképben rajzoljuk át a papírra. Hajtsuk össze a szabásminta papírját, és helyezzük a FOLD feliratú széllel rendelkező részt a hajtás mellé. Rajzoljuk újra a szabásmintát, megjelölje a bevágásokat illetve a láncfonal irányát. A megrajzolás után egy teljes szabásminta részt kapunk. A szabásmintát az anyagra helyezzük, varrásráhagyást adunk hozzá és kivágjuk.

Speriamo che le nostre istruzioni ti siano state utili. Non vediamo l'ora di realizzare altri progetti insieme :)