Varrás - mit hogyan kezdjünk el? Mi nem hiányozhat a kezdetleges varrási alapvető felszerelésekből?

Varrás -  hogyan kezdjük el?

 

Varrás - mit hogyan kezdjünk el? Mi nem hiányozhat a kezdetleges varrási alapvető felszerelésekből?

 

Szeretetnél megtanulni vagy akár foglalkozni a varrással? A türelem és a sok órányi betanítás mellett szükséged lesz az alapvető varrófelszerelésekre is. Bár eleinte egy pár kudarcra is számíthatsz, de legalább segítségedre lesznek a varrás segédeszközei, amelyek megkönnyítik a munkádat, és segítenek időt spórolni. Tudod, hogy mi az, ami nem hiányozhat neked varrás közben? Ha nem, akkor picit segítünk, legyen segítségedre a lenti listánk.

 

Kitalálod, mire van szükséged, amikor elkezdesz varrni?


  • Megbízható varrógép

    Egy jó minőségű varrógép legyen az alapfelszereltséged között. Ha komolyan gondolod a varrást, akkor célszerű, hogy jó minőségű varrógépet vásárolj, ne félj beruházni. Meglátod, befektetésed többszörösen megtérül majd. És ha véletlenül nem fogod használni, akkor csak eladod.

    Ezért ne vedd félvállról a választást, de hagyj magadnak elegendő időt vásárlására. Olvasd el a különféle véleményeket, vagy fordulj akár tapasztaltabbhoz. Egy minőségi és megbízható varrógép a nehéz kezdetekben sokat segíthet neked.

    A "beállításával" és a vezérlésével nem lesz gondod, így kevesebb anyagot fogsz elrontani. A varrást ráadásul elsősorban élvezned kell, és ha a varrógép miatt fogsz aggódni, akkor könnyen lemondhatsz róla.

  • Gépi varrótűk varrógéphez

    Új varrógép vásárlásakor tartalék varrógéptűket is kapsz a felszereléshez. A tű azonban gyakran eltörhet varrás közben, ezért érdemesebb, ha néhány darabot megvásárolsz, hogy legyen készletedben. Különféle típusok közül választhatsz. Abban különböznek egymástól, hogy milyen anyagot fogsz majd velük varrni.

    Más fajta tűre lesz szükséged, ha rugalmas anyagot választasz, és teljesen másra, ha például len anyagból szeretnél varrni. Ezenkívül rendszeresen cseréld ki a tűt, még akkor is, ha nem tűnik sérültnek. Elég ha negyedévenként egyszer, de ha egy bonyolultabb és igényesebb darab varrása mellett döntesz, akkor cseréld ki még azelőtt, mielőtt nekikezdenél a következőnek.

  • Szabó-varró olló

    Egy jó minőségű szabóolló eszköztárának elengedhetetlen kelléke legyen. Ugyanúgy, mint a varrógépnél, itt sem érdemes olcsóbb szabóollóba invesztálni. Hisz minden alkalommal használod majd őket, minden egyes varrásnál. Ezért ne is gondolkodj egy közönséges ollón. Mindig szaküzletben vásárolj. Kínálatunkban találsz például professzionális szabóollót is, amely mindenféle anyag vágására alkalmas.

    Fontos, hogy könnyedén tudjál vele vágni akár több rétegű anyagot is, használata kényelmes legyen, és ne nyomják ujjaid. Fontos az is, hogy ne csúszkáljon az anyagon. Ellenkező esetben bevághatsz arra a részre, ahová nem szeretnéd, és így feleslegesen tönkreteheted az anyagot.

    A klasszikus ollóhoz bátran beszerezhetsz egy kisebbet is, amivel majd a cérnaszálakat tudod elvágni. A kezdetekben ilyen célra megfelelő és alkalmas egy manikűrolló is, ami ugyanolyan jól szolgál majd.

  • Rendkívül erős és hatékony vasaló és vasalódeszka

    Unod már a véget nem érő vasalást? Lehet, hogy varrás közben megszereted, és megtalálod a hozzá megfelelő utat. Hisz a varrásnál szükséges a többszöri vasalás. Különösen akkor, ha olyan anyagokból varrsz, amelyek ezt igénylik (például pamut vagy lenvászon).

    Szükséges az anyag átvasalása még varrás előtt, hogy kényelmesebben át lehessen vinni a szabásmintát, vagy akár a kész kivágott szabásrészeket is, amik munka közben meggyűrődtek. Figyelembe kell venned azt is, hogy szét kell majd vasalnod a varrásszélt, vagy akár azok bevasalása és a megvarrt ruhadarab kivasalása. Mindig kéznél legyen a vasaló és a vasalódeszka.

  • Gombostű és rögzítő csipesz / patchwork csipesz

    A gombostű használata gondot okozhat varrás közben éskárosíthatja az anyagot is. Bár nem úgy tűnik, de van különbség közöttük. A legolcsóbb gombostű ebben az esetben sem lesz ideális választás. A túl olcsó gombostűk lehetnek vastagok (nagy lyukat hagynak az anyagon), érdes felületűek, tompa hegyűek, és ezek gyorsan rozsdásodhatnak is.

    Az anyagokat így nehezebb lesz átszúrni a gombostűvel. Ügyelj arra is, hogy milyen végződése van a gombostű fejnek. Ha műanyagból van, könnyen megtörténhet, hogy vasalás közben véletlenül keresztbe teszed a fejet és így nagyon gyorsan ráolvasztod az anyagra.

    Ezért valaki inkább rögzítő (vagy patchwork) csipeszt használ a gombostű helyett. Egyszerűen több réteget tudsz vele rögzíteni, és az anyag szépen egyenes marad látható lyukak nélkül, melyeket a gombostű esetleg megsérthetne.

  • Tűpárna vagy csuklóra rögzíthető mágneses tűpárna gombostűre

    felhajtásoknál a gombostűket keresgélni ide oda az asztalon. Munkád megkönnyítésének érdekében, hogy a a tűk és gombostűk ne legyenek szétszórva mindenhol, hanem mindig kéz alatt legyenek, vásárolj vagy készítsd el magad a tűpárnát. Ha azonban praktikusabb munkaeszközre vágysz, akkor válaszd a csuklóra tehető mágneses tűpárnát.

  • Kréták vagy illanó jelölőfilcek

    Amikor a szabásmintát fogod átvinni az anyagra, vagy akár megjelölni azt, hogy mennyit szeretnél belőle levágni, akkor ilyen esetben praktikus a szabókréta, vagy szabó kréta tollhasználata. Különböző színek közül választhatsz. Kezdetben viszont a fehér szín használata a "legbiztonságosabb". A világosabb anyagokhoz azonban használhatsz erősebb színben különbözőt is. A szabókréta pár forintba kerül, és elég sokáig tudod használni őket.

    Ezek alternatívája a illanó jelölőfilc. Mindazonáltal ezeket különösen bonyolultabb szabásminták átvitelekor fogod használni, amelyek nagyobb pontosságot és precizitást igényelnek. Az az idő, amely után az illanó jelölőfilc eltűnik, eltér a típusától és magától az anyagtól is. Mindig ügyelj arra, hogy milyen anyaggal dolgozol. A mesterséges anyagokon hosszabb ideig láthatóak vagy el sem tűnnek azonnal.

  • Mérőszalag

    Egy másik pótolhatatlan segédeszköz a szabó centi, mérőszalag. Nemcsak az anyag mérésében segít, hanem abban is, hogy letudd vele venni saját, vagy valaki más alap méretvételét is. Két különböző típus közül tudsz választani, vagy maradsz a klasszikus változatnál vagy egy praktikus öntekerős mérőszalagot választasz majd munkádhoz. Ha a klasszikushoz nyúlsz, mindig ügyelj arra, hogy a végén lévő fémlapocska megfelelően legyen felhelyezve. Nehogy megtörténjen veled az, hogy ez miatt "elszaladnak" majd a centik valahova máshova.ta

  • Varratfejtő / varratbontó

    varratfejtő az egyik leggyakrabban használt segédeszközöd lesz, különösen a varrásaid elején. Ez egy praktikus segédeszköz, amellyel ľkönnyedén és egyszerűen kifejtheted a sikertelen varrásokat is. Egyáltalán nem kell aggódnod az végett, hogy igazán gyakran fogod őket használni a varrással való ismerkedésed során. Még a sikertelen darabok megvarrása esetén is tanulsz, hiszen a varráshoz a varratfejtő / varratbontó hozzátartozik.

  • Cérnák és varrógép orsók

    Invesztáltál egy minőségi varrógépbe? Akkor ne félj hozzáfizetni a jó minőségű cérnáért.. Könnyebb lesz vele a varrása, és ezt még a varrógéped is meghálálja. A rossz cérna használata esetében tönkreteheted őket. Kezdetnek csak néhány cérnára lesz szükséged az alapszínekből, később a készülő darabok szerint vásárolhatsz többet is.

    Meglátod, fokozatosan egy szép kollekciót fogsz összegyűjteni belőlük, így lesz miből válogatnod a későbbiekben. Nem árt, ha több varrógép orsód is van tartalékban, amit a varrógépbe helyezel. Kezdetben a megvásárolt géphez kapsz egy két varrógép orsót is, de ajánlatos, ha még egy pár darabot megvásárolsz belőle. Vásárláskor azonban ügyelj a méretükre, ami gépenként eltérő lehet.

  • Vonalzó vagy görbevonalzó

    Ha azt szeretnéd, hogy a megvart kész ruhadarabod jól nézzen ki, akkor gondosan és precízen kell megrajzolnod a szabásmintát is. Néhány centiméter is kulcsfontosságú lehet, ezért ne felejtsd el a vonalzót is megvásárolni az alapfelszereltségedbe. A legjobb, ha többféle vonalzód is van egyszerre. Érdemes, ha van legalább egy hosszú, téglalap alakú, vagy derékszögű vonalzód az ívek kirajzolásához, és a bonyolultabb szabásminták létrehozásához viszont a görbevonalzó ajánlott.