Katica jelmez gyerekeknek

 Katica jelmez gyerekeknek

 

1

 

Funkcionális katicabogár jelmez

 

Ismét itt a farsang ideje, és egy szép jelmezen töprengsz a gyerkőcödnek? A lehető legjobb helyre jöttél, mert mutatunk neked egy egyszerű módszert a katicabogár jelmez elkészítéséhez. A szoknya elkészítéséhez nincs szükség szabásmintára, a szoknya két egyenes anyagcsíkból van összevarrva. A kínálatunkban találsz olyan anyagot, amely alkalmas egy hasonló, méhecske motívummal ellátott jelmez elkészítéséhez. 

Nehézség: kezdők számára is alkalmas

Szükségünk lesz:

 

A varráshoz az anyag színének megfelelő cérnát használjon, mi fehér cérnát használtunk az öltések jobb láthatósága érdekében.

2

 

A szoknya készítésének menete:

1. Vágj egy egyenes csíkot a pöttyös jersey anyagból (szélessége 160 ± 2 cm), a hosszúságot szabadon választhatod, mi 40 cm-t választottunk. Az anyag mintázatát próbáld meg középre helyezni, hogy az szépen kövesse egymást.

 

3

 

2. Hajtsd félbe az anyagot szélességi irányban, a szín oldalával befelé, és varrd meg hosszában 40 cm-re a szélétől 1 cm-re. Egy alagutat hozunk létre. Ezután tisztázzuk el a varrásráhagyás széleit.

4

 

3. A szoknya alsó szélét varrjunk meg cikk-cakk öltéssel vagy overlock öltéssel.

5

 

4. Hajtsuk fel a szoknya alsó ráhagyását (alsó oldala) és varrjuk át.

6

 

5. Szabjuk ki a szoknya bélés részét. A bélésből származó csík 5 cm-rel rövidebb, mint a pöttyös jerseyből származó, azaz 35 cm. Ismét az anyag teljes szélességével fogunk dolgozni (150 cm).

6.Félbehajtjuk a bélést szélességében, a szín oldalával befelé, és varrjuk meg hosszában 35 cm-re a szélétől 1 cm-re. Ezután tisztázzuk el a varrásráhagyás széleit.

7. A bélés szoknya alsó szélét tisztázzuk el.

7

 

8. A tüllből vágjuk ki a csíkokat. A tüll teljes szélességében (155 ± 5 cm) fogunk vágni két 10 cm hosszú és két 9 cm hosszú csíkot.

8

 

9. Mivel a tüllt össze fogjuk ráncolni, vagyis fodrozzuk, dupla szélességű csíkokra van szükségünk, ezért varrjuk össze a végeket. Így két alagutat kapunk.

9

 

10. Helyezzük egymásra a tüll varratait, és a hajtásoknál készítsünk egy rövid apró jelölést ollóval (a teljes szélesség egynegyedét jelöljük meg).

10

 

11. Készítsünk krétajelzést a bélésdarab alsó szélén (a teljes szélesség egynegyedét jelöljük meg). Az első jelölés az a hely, ahol a bélésrész szélei egymáshoz lettek varrva.

11

 

12. A tülldarabokat egyszerre fogjuk ráncolni, helyezzük őket egymásra, a széleit igazítsuk egymáshoz, és tűzzük őket a bélésszoknya alsó széléhez, szín oldalát a szín oldalával, jelölést a jelölésre.  A rövidebb tüll a bélésen van, a hosszabb pedig a tetején, s annak a mentén fogunk varrni.

 

13. Ráncolni közvetlenül a varrógép ráncoló talpa alatt fogunk. Azonban segítségedre lehet, ha az anyagot kézzel vagy géppel átvarrod, utána viszont összeráncolod.

12

 

14. A szoknya felső szélénél a derékrésznél és a szoknya bélésénél is készítsünk krétával apró jelölést.

 

15. Vágjuk le a gumiszalagot (néhány centiméterrel rövidebbre, mint a derékkörfogat). A gumiszalag széleit varrjuk össze 1 cm-re, majd a széleket tisztázzuk el. 

 

16. Krétával készítsünk jelöléseket a gumiszalagra, ismét a gumiszalag kerületének megfelelően.

 

17. A jersey szoknyát a derékrészen kézzel férceljük át (mint a képen), vagy varrjuk át géppel ("hosszú öltést" állítunk be, és megváltoztatjuk a cérna feszességét), majd húzással fogjuk ráncolni az anyagot.

13

14

Ugyanezt végezzük el a szoknya bélésénél is.

15

 

18. A jersey szoknyát a jelöléseknek megfelelően gombostűvel rögzítsük a gumiszalagra, szín oldalát a szín oldalához igazítva. Kézzel igazítsuk meg a ráncolást, hogy szabályos, egyenletes legyen. Varrjuk körbe 1 cm szélességben, miközben a gumiszalagot kissé megnyújtjuk, és ügyelve arra, hogy a szoknya ráncolása egyenletes legyen.

16

17

 

19. Ugyanezzel az eljárással dolgozzuk ki a bélésszoknyát is, de a bélés szín oldalát tűzzük a gumiszalag fonák oldalához. A ráncolást is igazítsuk szabályosra. Az egészet 1 cm szélességben varrjuk körbe, a gumiszalagot kissé megnyújtjuk, és ügyelünk arra, hogy a szoknya ráncolása egyenlő legyen.

18

19

 

A szárny elkészítéséhez a következőkre lesz szükségünk:

  20

 

 

1. A szárnyak formáját rajzoljuk fel a kartonra.

21

 

2. Tegyük a kartont a pöttyös jersey-re, rajzoljuk körbe és vágjuk ki az elülső darabot egészben a varrásráhagyással együtt ( az anyagból egy keveset hagyjunk a szélénél, hogy legyen hely az átvarrásnak). Vágjuk a hátsó darabot két részbe, és mindkét rész teljes kerületében szintén hagyunk varrásráhagyást az elővarráshoz (1 cm)

 

3. Helyezzük egymás mellé a szárnyak hátsó részeit a szín oldalát a szín oldalával, és csak a alsó középső varrást fogjuk 1,5 cm-re átvarrni. A középső varrás ráhagyását átvasaljuk

22

 

4. A szárnyak elülső és hátsó részét fektessük arccal szembe egymással, tehát szín oldallal befelé, és varrjuk össze őket a teljes kerületében, úgy, hogy a tetején körülbelül 10 cm-t hagyjunk ki (hogy a kartonpapír a megvarrot darabok között jobban beilleszkedjen). A sarkakban lévő varrásráhagyásokat levágjuk, a  többi részen viszont készítsünk apró bemetszéseket.

23

24

 

5. Fordítsuk ki a megvarrt részeket a szín oldalára, és csúsztassuk bele a kartonlapot.

25

 

6. A kartonszárnyak középső részén keresztül fűzzünk át egy gumiszalagot, így lesz belőlük vállpánt.

26

 

7. A szárnyak felső részén és a középső részen lévő nyílást varrjuk meg kézzel.

27

28

 

És a jelmez elkészült :) ha maradt egy darab jersey anyagod, készíthetsz belőle egy egyszerű fejpántot is. És ne felejts el képet küldeni nekünk a saját katicás jelmezedről:)

29